“И в обществото, и в мен самата има съмнение за

...
 “И в обществото, и в мен самата има съмнение за
Коментари Харесай

Керелска: Имаше политическа намеса в отстраняването на Гешев, както и при избора му

  “И в обществото, и в мен самата има подозрение за политическа интервенция – както при назначението на основния прокурор, по този начин и в процеса за предварителното му освобождение “.
Прочетете още
Това разяснява Олга Керелска, член на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Тя беше единствената, която гласоподава против назначението на Иван Гешев за основен прокурор през 2019 година, а в този момент гласоподава против освобождението му.

„ Тогава предлагането беше направено от цялата прокурорска гилдия, което на процедура ликвидира опцията да бъде издигната друга кандидатура. А самият избор протече при едни много притеснителни условия. Кварталът, в който се намира постройката на Висш съдебен съвет, беше обкръжен от кордон от служители на реда. Имаше и два митинга – в поддръжка на господин Гешев и срещу неговото избиране. Често физически се усещаше, че страната и политическата класа тогава имат отношение към този избор. Създаваше се усещане за нещо авансово и на друго място измислено и решено и че става въпрос за един политически инженеринг. Нищо не се чу за друга кандидатура “, разяснява тя в " Лице в лице " по bTV.

„ По същите претекстове гласувах и против предварителното освобождение на Гешев. Като проследим събитията, още веднъж се следи политическа интервенция в предлагането и процедурата. Сред сътрудниците, които внесоха двете оферти, по нищо не личеше, че те имат друго отношение към основния прокурор, че се разграничават и дистанцират. Бяхме очевидци по какъв начин госпожа Мария Габриел сподели, че в случай че се сформира държавно управление, първата работа на правосъдния министър ще бъде да изиска оставката на основния прокурор. Предложението на сътрудниците за неговото предварително освобождение пристигна директно преди този момент. След това изтекоха едни записи, които ни попълняха информацията какво се случва – от националния съвет на „ Продължаваме промяната “. Там доста ясно се чу, че господин Бойко Борисов доста желае да махне господин Иван Гешев. Изтече и още един запис, от който произтичат данни и информация за политическа интервенция в целия този развой. Абсолютно неприемливо е Висш съдебен съвет да се употребява като копче на политическата система “, уточни Олга Керелска.

„ Докато не се издаде указа на президента, с който на процедура освобождава основния прокурор, Иван Гешев би трябвало да има всички пълномощия по конституция и закон. След издаването на указа в 7-дневен период ние би трябвало да открием процедура по издигането на кандидатури за нов основен прокурор. След това стартира една процедура, която трае три месеца. Ако в границите на тези три месеца, не се избере нов Висш съдебен съвет, то актуалният ще би трябвало да организира избора и за нов основен прокурор “, сподели още тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР